ProSport vă prezintă serialul „Ce trebuie să știi pentru a‑ți orienta copilul spre un sport”. Episodul 2: Baschetul, sportul care te ține mereu cu capul sus

Redactor:
Andru Nenciu
ProSport vă prezintă serialul
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Virgil Căruțașu, proprietarul unei școli de baschet din București, a subliniat pentru ProSport toate avantanjele pe care le oferă unui practicant sportul cu mingea la coș

Primul episod al serialului „Ce trebuie să știi pentru a‑ți orienta copilul spre un sport” s-a scris pe planșa de scrimă. Asaltul a avut loc în debutul lunii. Finalul lui ianuarie l-am păstrat pentru gura sobei și coșul cocoțat pe panoul de baschet. La școala Spike din București. Unde…
…încercăm să dezlegăm puzzle-ul complicat al baschetului alături de unul dintre cei mai valoroși jucători români de după Revoluție, Virgil Căruțașu  (37 de ani / 2,04 m). Voce autorizată,  baritonul cu brațe lungi și pași de uriaș vorbește de pe diferite piedestaluri. De pe cel al unui fost component emblematic al naționalei și de la înălțimea unui tip cu 9 inele de campion la degetul mic. Dar și din perspectiva actualului manager al primei reprezentative și proprietar al școlii de baschet Spike din București. Așadar,  cârligul optim cu ajutorul căruia aterizăm  direct în universul maiourilor small și extrasmall. Într-o zi nefiresc de caldă pentru luna ianuarie. Într-o seară neobișnuit de agitată din sala școlii Sfântul Andrei din București. Animată de ghetele colorate ale celor 50 de lebroni care-i fac pe părinți să slăbească în tribună cel puțin 21 de grame. Și de timbrul vocal al Andreei Căruțașu, soția lui Virgil, antrenoarea care pășește cu atenție de arheolog pe parchetul sălii. Unde nimic nu e la întâmplare!
Puștii sunt împărțiți pe diferite categorii de vârstă, iar în pauze momentele de respiro nasc imagini hazlii: un roboțel individualist cu bentiță îi strecoară mingea printre picioare unui pivot lung ca o barză. Virgil mai pune o îmbrățișare de urs pe un buchet de trei elevi-adversari. Un puști își oțelește glezenele printre jaloanele așezate cu migală de Alexandra Cutaș. Iar cei mai ascultători își înalță sprâncenele la sfaturile Andreei. Noi? Ne antrenăm cu gândul pe margine și ne scrijelim în minte cam tot ce zice Virgil. Spre exemplu…

Există o vârstă optimă pentru primele lecții?
E întrebarea cu care încercăm să câștigăm primul duel aerian. „Nu există o regulă anume. Noi avem  și copii mici, de la 5 ani, la 7 ani, dar și asta în funcție de dorințele părinților. Multora le e frică să vină cu copiii. La începutul antrenamentului, unii încep să plângă, alții preferă să stea lipiți de părinții lor”, apare din căciulă răspunsul. Acțiunea nu se încheie și Virgil are posesia: „Dar încet-încet, ei se automotivează. După ce adulmecă totul de pe margine, vin pe teren. Bine, asta după ce au  plâns 45 de minute. Sunt nenumărate povești emoționante care se țes în jurul debutului unui copil în sport”.  Bine, bine, odată trecut obstacolul, cum se face orarul mogâldețelor cu ditamai bolovanul plesnit de parchet? „Cei mai mici au două antrenamente pe săptămână, de câte o oră și un sfert. Dar pentru a-i ține conectați, organizăm multe jocuri, avem coșuri mici, să știe de ce vin aici. Încercăm să-i învățăm atletism, pentru că la școală nu  știm în ce măsură, joacă leapșa sau alte activități specifice. Dacă nu-i ții în priză, se plictisesc și nu mai sunt atrași”, încheie cu un coș de trei explicații fostul căpitan al naționalei.

Talent vs Calități dezvoltate
Pentru că nu i-am pus capac la faza precedentă, mai încercăm  mai târziu. Inițiem de data asta un atac bine construit și atacăm pe o extremă delicată. Centrată pe talent sau pe calități? Ce-i ajută pe copii? „În ziua de azi, talentul nu se manifestă din prima chiar în sportul la care te-au dus părinții. Unii au talent la fotbal, alții la handbal sau baschet. Rolul nostru, al antrenorilor, e să-i mutăm  spre alte sporturi dacă au înclinație. Eu și soția mea, Andreea,  îi îndrumăm  și spre alte zone, dacă sesizăm o aplecare spre un alt sport”. Marșăm tot pe extremă pentru a-l surprinde pe Virgil. Dar pare de netrecut tipul. „Eu zic că talentul îl ai de la început, te naști cu el. Eu sunt de părere că prin muncă devii tu mai bun jucător, talentul îl moștenești, depinde de genă. Există copii de foști sportivi cărora cum  le arunci o minge în mână, o prind imediat! Nu se feresc de ea. Alții își pun într-o ședință de antrenament toate picăturile lor de voință și energie și realizând constant aceleași mișcări, prin muncă, ajung la același nivel cu cei pe care talentul îi împinge ca un arc”.

Cum îți dezvoltă personalitatea
Din spatele semicercului îi pasăm mingea lui Virgil și spre un alt subiect. Personalitatea unui copil. Personalitatea unui jucător de baschet. „Se dezvoltă în funcție de individ. În funcție de copil. Dacă vrei să-ți asumi lucruri, vei încerca de la orice vârstă să‑ți arăți calitățile de lider. Dacă te lași un pic și spui că poate colegul tău, care e puțin mai mare, poate rezolva totul, tu scazi sau stagnezi.  Și lui îi crește personalitea. De multe ori, atitudinea din teren a unui baschetbalist capătă aceleași caracteristici și în viața de zi cu zi”.  

Somnul și alimentația
Dar pentru a deveni un sportiv cu s mare, fiecare aspirant e obligat să nu-și neglijeze sănătatea. Mai ales în rândul celor mici. „Noi le-am făcut un set de analize, aș vrea să-i ducem  la un nutriționist să mănânce tot ce  trebuie, să mai lase fast-food-ul. Când îi ducem să mănânce,  știm ce cer!  Și pe noi ne atrage fast-foodul, dar îl ocolim. Noi vedem ușor cine nu se odihnește. Dacă un copil e obosit, devine stresat, șchioa­pătă la școală, iar la antrenament cade și fizic, și psihic. Și uite așa apar accidentările. De la o supradoză de facebook sau de la culcatul la ore târzii”. Și pentru că Virgil e un tip rezistent, continuăm discuția și în sfertuile trei și patru, reprize care încap perfect în materialul de mai jos din stânga.


Cele 47 de școli de baschet din București
CS Dinamo, CSA Steaua, CS Rapid, CSȘ Nr.2, CSȘ Nr.5, Sportul Studențesc, Asociația Municipală de baschet, Progresul, Colegiul Național „Spiru Haret”, BC Omnilogic, ACS Granitul Castor, Basket Club Magic, Mondo Baschet Club, Asociația Sportivă BC 97, Dan Dacian, BC Laguna, CS Sport Team, Club sportiv Royal Fun, CS Baschetball Team, Colegiul Aurel Vlaicu, ACS Sport Promotion, CS Baller, CS Spike, VIPO București, CS Olimpia, CSȘ Nr.1 Pajura, CSȘ Nr.3 Steaua, CSȘ Nr.6, CSȘ Nr.4, CSM București, Asociația BC Steaua, BC Slam, CS Amicii Baschetului, BC Star, ICED București, Pro Baschet Grup 2004, Intersport 2004, Dinamic Sport, CS Vilis, CS Baschet Time, Baschet Ball Raptors, ACS Flash, Magic Champions, ACS Intersport, ACS Artesania, Steaua Magic 2008, CS 4Sports

  • lista școlilor conform site-ului forului român de profil
  • fiecare școală beneficiază de o pagină web în care puteți afla adresa și sistemul propus

Un mesaj pentru toți pasionații de sport de la Team Căruțașu: „Hard Work Beats Talent”

Mingi din burete, ghetele antice și îmbunătățirea detentei

Discuția din partea a doua a meciului unu la unu cu Virgil Căruțașu atinge din nou câteva capitole din abecedarul baschetului. Cum ajungi să flirtezi cu mingea, cum îți hrănește moralul un coș perfect sau cum te oțelește unicul sport care te ține cu bărbia sus. Și pentru că stăm doar la trei bătăi de inimă de managerul naționalei masculine și privim de la 1,80 m spre cei 2,04 ai săi, vom escalada înălțimile.

Legenda cu înălțimea
„Eu nu sunt născut din părinți înalți. Tata are 1,80 m, iar mama e înaltă de 1,75 m. Eu m-am înălțat până la  2,04 m. Pur și simplu s-a întâmplat. Nu știu ce rude am avut, dar cred că trebuie analizat cu două-trei generații în urmă, trebuie să moștenești ceva. Nu poți doar să practici baschetul  și să crești, să te faci de 2,20 m. Toți s-ar duce la panou!  Acum există tot felul de analize care anticipează cât vei crește, cu o marjă de eroare de 2-3 cm”. E loc pentru toată lumea în cvintetul de pe teren. Și pentru giganți, și pentru băieți cu o înălțime medie. Dar ce se întâmplă cu supraponderalii?  

Un sport cu greutate
„Să știți că am avut părinți care au  spus că vor să-și aducă fiul doar vara, să mai dea jos puțin din greutate. Copilul a slăbit și vine în continuare la baschet. El a slăbit aici, dar după ce a plecat, și-a exprimat dorința să se întoarcă.  Acum spune că baschetul e viața lui. Și uite așa poate am câștigat un  viitor jucător pentru prima divizie sau pentru națională”, continuă Căruțașu. Exemplele lui sunt adevărate lecții de viață. Și viața lui e o adevărată lecție. Face parte din grupul jucătorilor care au sărit uitându-se la NBA cu ghete RoSprint și, mai târziu, cu adidas sau cu alte firme. Iar când bugetul îi permitea, dădea o tură la magazinele din Ungaria sau  la celebrul magazin din anii 90 din fața Bisericii Sfânta Vineri.

Ghete cât mai ușoare, mingi din burete
„Nu mai constituie vreo problemă achiziționarea pantofilor sport. Eu am început cu ro.sprint  sau cu adidas dacă ieșeam prin Ungaria. Acum, părinții își răsfață copiii cu cele mai bune ghete, cele mai scumpe. Important e să fie cât mai ușoare, să nu care după ei o greutate în plus”, recuperează Virgil. Și pentru că degeaba ai ghete dacă n-ai și minge, îl rugăm pe interlocutor să ne dribleze. „Mingile pentru copiii mici sunt din burete, mai ales când  lucrăm  pasele. Tot timpul sunt pregătiți în poziție de prindere a mingii măsura 3 – pentru cei de 6 ani.  E recomandat ca mogâldețele să învețe să dribleze cu mingea de plastic. Apoi, cu trecerea timpului, se trece la măsura 5 și la măsura 7, pe care o folosești până la seniori”. Plăcerea pentru mingea de baschet vine din interior, iar hobby‑ul trebuie cultivat peste tot. „Copiii pasionați de baschet trebuie să facă sport aici, în sală, apoi, în timpul verii, să bată mingea non-stop și în sală, dar să iasă și să pună în practică, singuri în parc sau în curte, după posibilități. În Serbia, majoritatea copiilor aveau rucsacul în spate și exersau în drum spre antrenament trecând mingea printre picioare”.

Abdomene, spate, săritura cu coarda
În spatele unui baschetbalist bun nu stă doar rucsacul cu mingea, ci și o pregătire bine pusă la punct. „Cu detenta te naști, dar o și poți îmbunătăți. Un jucător cu detentă mică o poate îmbunătăți până la 10-15-20 de centimetri. În funcție de cât de mult muncește. E o muncă asiduă, trebuie lucrat mult. De la abdomene care sunt foarte importante, până la exercițiile pentru spate. Avem și corzi, pentru că săritura cu coarda e bună nu numai pentru detentă. Avem și circuit de garduri lunea pentru pregătirea fizică”, încheie Virgil, câștigător, meciul „unu la unu”. Dacă ați citit vorbele lui, luați de mâine inițiativa. Dacă ați luat inițiativa, înseamnă că fiul sau fiica dumneavoastră pot câștiga o porție de sănătate, iar sportul românesc poate câștiga, peste ani, un campion.

Categoriile de vârstă la școala Spike
5-7 ani
9-11 ani
13-15 ani

Antrenori la școala Spike
Virgil Căruțașu
Andreea Căruțașu
Alexandra Cutaș
Daniela Colceag

Carte de vizită

  • Virgil Căruțașu (37 de ani, 2,04 m. 103 kg) e în prezent manager al selecționatei masculine de baschet
  • El a jucat mare parte din cariera sa la Dinamo, la care a și debutat la 11 ani, dar a trecut și pe la Soced București, Steaua, CSU Ploiești, Maccabi Hadera (Israel) și Honved Budapesta (Ungaria). A fost component al echipelor naționale ale României, iar din cea de seniori s-a retras în 2007.
  • Cu echipele de club la care a jucat a cucerit 9 titluri de campion al României (patru cu Dinamo și cinci cu CSU Ploiești), plus patru Cupe ale României.
  • Virgil și soția sa Andreea – fostă jucătoare de baschet la Olimpia, Sportul și Rapid – au doi copii, Alexia (10 ani) și Darius (4 ani). Alexia practică voleiul, iar Darius joacă baschet la școala Spike din București
  • Virgil și Andreea au lucrat la Asesoft, soția fostului jucător al ploieștenilor ocupând funcția de antrenor secund în sezonul 2007-2008
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Bogdan Cosmescu a spus ce a ales la alegerile prezidenţiale! Discuţie
Bogdan Cosmescu a spus ce a ales la alegerile prezidenţiale! Discuţie "aprinsă" la 3 SportCast: "Mi se părea aberant /…
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a renunțat definitiv
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a…
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ!  Îmi cer scuze de la toate femeile din țara asta’
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ! Îmi cer scuze de la toate femeile din țara asta’
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR:
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Suntem luaţi de proşti! Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
Suntem luaţi de proşti! Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
Connect-R, ANULAT de Kiss FM după ce a felicitat românii care au ieșit la vot! L-au exclus din concert: „Jos CenzURA”
Connect-R, ANULAT de Kiss FM după ce a felicitat românii care au ieșit la vot! L-au exclus din concert: „Jos…
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe…
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Călin Georgescu: Se încearcă eliminarea capacităţii poporului român de a gândi
Călin Georgescu: Se încearcă eliminarea capacităţii poporului român de a gândi
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
×